Καλλιέργειες χωρίς την χρήση φυτοφαρμάκων ή λιπασμάτων

Σε δύο χωράφια έκτασης 5 και 3,5 στρεμμάτων η παραγωγός Άννα Τζήμτσου καλλιεργεί το αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό λεβάντα από το Νοέμβριο του 2012, χωρίς την χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

Μάλιστα από τη σοδειά του 2017 και  μετά η παραγωγός εξασφαλίζει ετήσιο πιστοποιητικό βιολογικού προϊόντος από τον οργανισμό Bio Hellas για την αποξηραμένη λεβάντα, το αιθέριο έλαιο λεβάντα και το παραγόμενο ανθόνερο λεβάντας από την απόσταξη των ανθών του φυτού.

Η καλλιέργεια της λεβάντας ταιριάζει με τα χώματα και το κλίμα της περιοχής. Είναι ένα φυτό που αναπτύσσεται σε υψόμετρο, αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ δεν έχει απαιτήσεις σε νερό.

Τα χωράφια της οικογένειας Τζήμτσου είναι άνυδρα και σε υψόμετρο 750 μέτρων, επικλινή, ήταν ιδανικά για την καλλιέργεια της λεβάντας.